Posts

Showing posts from December, 2009

Sepetang di W.A.K.A.F

Image
Rutin harian lain ketika musim peperiksaan SPM ialah berada di wakaf.BELAJAR.TIDUR.BERGELAK-KETAWA dan lain-lain lagi diwakaf.Selalunya duduk di kelas.Tetapi ada perkara menghalang dan menyebabkan pelajar tingkatan 5 tidak dibenarkan ke bangunan akademik.Aku akan duduk di wakaf sehingga petang bersama rakan-rakan yang lain.Selain belajar,banyak benda lain yang kami lakukan bersama.Mendengar lagu MEMORI TERCIPTA.Salah satu perkara yang tak dapat dilupa ketika belajar dengan 3 org rakan.

Petang tu,aku duduk dibilik kerana hujan dan keadaan dibilik agak bising disebabkan adanya kad UNO dan beberapa orang rakanku sedang bermain.Aku hanya duduk di katil dan membuka buku kimia.Tiba-tiba,seorang rakanku mengajakku belajar diwakaf.Aku mengikut mereka pergi ke wakaf kerana hujan sudah reda.Kami belajar di wakaf dan beberapa puluh minit kemudian,hujan mula turun dan aku menukar tempat duduk kerana terkena tempias.Hujan mula turun dengan lebat diikuti dengan petir.Melihat air di longkang penuh,sa…

bola T.A.M.P.A.R

Image
Salah satu kenangan terindah di MRSM Pontian.Bukannya selalu beriadah pun.Tapi sejak hendak meninggalkan maktab,aku seringkali turun untuk bermain bola tampar,paling tidak pun bersiar-siar bersama rakan-rakan.Cukup menarik permainan bola tampar.Perasaan seronok ketika bermain membuatkan aku ketagih untuk bermain bola tampar.Rasanya disebabkan di maktab saja aku dapat bergaul dengan rakan-rakan,dirumah aku bersendirian bertemankan laptop.Walaupun tangan berasa sakit ketika menyambut bola,tapi keseronokan dapat menyambut bola menghilangkan rasa sakit tersebut.Posisi yang paling aku gemar adalah dibelakang sekali kerana orang dibelakang dapat serve bola tersebut.Banyak peristiwa lucu ketika bermain bola tampar.

Ketika itu,team kami menyambut bola dan aku dapat bola tersebut dengan agak baik.Bola itu terus pergi ke pihak lawan dan pada ketika itu salah seorang rakanku mengambil tetapi,entah mengapa,belum sempat untuk mengambil,bola itu terus menuju ke pipinya.Agak kelakar ketika itu.Banyak…

1 Minggu tanpa S.A.H.A.B.A.T

Image
Pejam celik dah satu minggu tak jumpe ngan kawan-kawan.Memang rindu sangat.Teringat lagi last day kat maktab.
Lepas je habis exam kimia paper 3,ramai kawan-kawan didalam dewan tersenyum.Aku turut tersenyum.Rancangan yg diberi tahu oleh Suleiman akan dilaksanakan.Tengku Asyraf a.k.a Achap bangun dan menyuruh rakan-rakan yg lain bangun.

"bangun semua!Terima kasih cikgu."

Pelajar yg lain turut ikut.Ketua pengawas kali ni amat sporting dan selalu membuat lawak.Pengawas yg lain pun baik dan ade yg menolong pelajar.Selepas mengucapkan terima
masih,aku mendapat nota ringkas diatas tisu dan
aku terus keluar dari dewan tanpa membaca nota tersebut.Aku melihat disekeliling,rakan-rakan bersalaman antara satu sama lain.Ada yg ku lihat menangis kerana sedih meninggalkan rakan-rakan.Aku sempat berjumpa dgn beberapa org rakan utk memberikan gambar sebagai tanda ingatan.Selepas memberikan gambar aku berjalan menuju ke aspura untuk kali terakhir seorang diri.Melihat sekeliling,teringat kenangan yg…

Annual Dinner Form 5 09

Image
Annual Dinner Form 5 MJSC Pontian
Grand Hall MJSC Potian
Dress To Impress


Annual dinner kiteorg yg ke-2 selame kat MRSM Pontian.The word to describe the annual dinner is MEMORABLE.Walaupun ade yg tak datang,tapi majlis berjalan dengan baik.Ramai gak yg pakai lawa2 malam tu termasuk la cikgu-cikgu.Pade mulenye,majlis ni tak nak dibuat oleh dak-dak form 5,tapi disebbkan majlis ni wajib diadakn,kiteorg menjlnkan jugak.Tarikh yg diambil pade 6 November kerana tarikh tu yg kosong dan pade seblh pagi 6 November tu adalh Hari Graduasi.Perbincangan tentang persiapan majlis tersebut berjalan lancar dan kiteorg tlh membahagikan tugas :

5 Harvard & 5 Oxford-Hiasan Dewan dan Atucara Majlis
5 Cambridge & 5 Sheffield-
5 Yale-Hadiah dan cenderhati

Dengan berkobar-kobarnye kiteorg membuat persiapan.Dari tak pandai buat bunge rose sampai tau buat bunge rose.Pendek kate dengan harapan ape yg kiteorg bincang jadi annual dinner yg terbaik.Tapi,beberape hari sblm majlis,byk masalah yg datang dan wat kite…

Graduasi!!

Image
"PARA GRADUAN DIMINTA BERDIRI"kate Cikgu Rofa

Seramai lebih kurang 140 pelajar tingkatan 5 MRSM Pontian menjadi graduan MRSM Pontian 09.Kedudukan diantara Nina Syarfa' dan Ahmad Naqib.Ak takde la pandai mane pun but dpt la grade!!!Setelah sampai di barisan,ak terus bgn dan keluar di tepi dewan.Apabila nama disebut ak terus naik ke pentas da bersalaman dgn tetamu kehormat.Perfume BioAura dijadikan cenderhati kepada para graduan.Walaupun panas dihati dak form 5 masih belum sjuk,kami masih mampu tersenyum ketika hari graduasi.Setelah selesai majlis graduasi,ak terus mendapatkan ibu dan sempat bergambar.Dengan berbaju Melayu,ak outing ke bandar pontian dengan ibu serta akak saudara.Berjalan-jalan di Pontian semata-mata mencari tali pinggang merah utk annual dinner malamnya.Kami balik ke maktab hampir pukul 6 kerana singgah ke pasar malam dan di pasar malam,terserempak dgn cikgu syariah[cikgu sejarah].





p/s : tetibe terase pelik sbb outing gne baju melayu,naseb baik aritu ari ju…

LuKenaBeb!!!!

Image
Date : 1/11/06
Venue: kelas 503

Selepas solat di surau,ak terus pergi ke kelas seperti biase.Sampai di kelas,ak terlihat note di whiteboard...


Syuk,on phone tau.papehal ak contact ko.

tibe2,terlintas difikiran."izat,jom kne kan fifie".After discuss,izat pun call fifie
"fifie,ko nak tau tak,phone syuk kne rampas"kate izat
"camne bole kne rampas lak"jawab fife
"ko yg tulis kat depan tu suruh syuk on phone.Pastu tadi cikgu zam2 round B.A masuk kelas,dye tanye sape syuk.pastu dye mintak phone."terang izat.
"ko biar betul,takkan lah.meh ak nak ckp ngan syuk"kate fifie
"syuk tak nak ckp ngan ko.Bek ko datang kelas"kate izat.
"ye ke..urm.ak dtg kelas ni"

selepas berbincang lagi sekali,ak duduk dibhgian hujung kelas menghadap belakang sambil menunggu ketibaan fifie.Fifie pun datang.
"izat,camne ak nak ckp kat syuk ni,dye da len la skrang.ak takut la"kate fifie.
"bek ko g je kat dye,ckp kat dye"jawab izat.