Posts

Showing posts from February, 2010

Ranting Cinta

Perbualan Plato dan gurunya Socrates.
Plato bertanyakan makna cinta dan Socrates pun menjawab:
"masuklah ke dalam hutan, pilih dan ambillah satu ranting yang menurutmu paling baik.Tetapi engkau haruslah berjalan ke depan dan jangan kembali ke belakang.
Pada saat engkau sudah memutuskan pilihanmu,keluarlah dari hutan dengan ranting tersebut.
Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluar tanpa membawa sebatang ranting.
"Saya sebenarnya sudah berjumpa dengan ranting yang bagus tetapi saya berfikir barangkali di depan saya ada ranting yg lebih baik.
Tetapi setelah berjalan ke depan ternyata ranting yang sudah saya tinggalkan tadilah yang terbaik.Maka saya keluar tanpa membawa apa-apa
Socrates pun berkata
"itulah cinta'

Mula-mula baca ayat ni tak berapa nak faham maksudnya.Tapi bila dah habis baca novelnya,baru faham apa yang dimaksudkan dengan ranting.Ranting tersebut adalah pasangan dalam hidup kita.Bila kita menjumpai seseorang yang kita rasakan terbaik untuk diri kita,jangan…

wrong shift (n_n)

Seperti biasa waktu off aku pada hari Selasa dan Jumaat.Sebelum balik kerja pada hari Isnin,aku melihat jadual waktu sekali imbas dan terlihat perkataan A yang membawa makna AFTERNOON.
Dengan yakin dan tanpa was-was,pada hari Rabu aku pun pergi ke tempat kerja pada pukul 12.30 tengahari.Tiba di kaunter MPH bookstore,rakan sekerja bertanya
"Syuk,bukan kau kerja pagi ke?"
"Petanglah"jawab aku dengan yakin.
Aku terus pergi ke office dan supervisor pun menegur aku,
"Syukri,awak punya shift pagi.Awak dah salah masuk shift"
Dengan perasaan tak percaya,aku masuk ke bilik bos dan terus melihat jadual waktu.Dan memang betul,sepatutnya aku masuk shift pagi.Aku pun keluar dalam bilik tersebut dan terus melakukan kerja.Dan secara kebetulan.salah seorang rakan aku yang bekerja shift petang tidak dapat datang dan aku perlu menggantikan tempatnya sebagai cashier.
Semesa mengira float,aku pun berkata sambil tersenyum dengan supervisor tersebut "Ada hikmah saya salah shift.…

All about MELAKA buds!!

Image
Tanggal 9 Februari 2010.Pelajar-pelajar MRSM Pontian yang berasal dari Melaka berkumpul di Mahkota Parade.[ayat gempak].Tak semua pun dak-dak Melaka ada and tak semua budak Melaka.Adalah dalam 10 org hari tu yang turun.Yang lain ada pergi PLKN,kerja dll.Sebenarnya nak pergi Jusco Bandaraya Melaka,tapi disebabkan mereka-mereka yang suka putar belit,sekali kat MP.Tapi sebelum pergi MP.Jalan dulu dgn Izzah,Sal & Mira kat Jusco.Ada diantara mereka nak cari stoking.Lepas tu,pergi lah MP.Memang best sebab jumpa kawan kan.Banyak benda yang diceritakan.Sampai saja MP,terus naik foodcourt and tengok dak-dak tu tengah tangkap gambar.Kami yang baru sampai pun join.Time tu ada Faisal dengan Iman,tapi lepas tu mereka ada hal lain.Yang selebihnya berjalan[jln ngan shima time tu & dyeorg nak kne kan lak] dan akhirnya tengok movie [Haunted University] 18 tahun keatas[belum lagi sebenarnye].Duduk sebelah Taqiah,ada lah beberapa kali dia menjerit.[hehe].Mula-mula seram cerita tu tapi last-last …

JPJ Test

cSelama 3 bulan lebih menjalani kelas memandu.Akhirnya tanggal 17 Februari terbayar juga dengan lesen P yang diperolehi.Sepatutnya boleh dapat lebih awal lesen tersebut.Tapi disebabkan terikat dengan jadual kerja,terpaksa ditangguhkan dahulu hingga bulan 2.Daripada kursus hinggalah ujian JPJ,banyak benda yang dipelajari mengenai pemanduan kereta.Kenangan pun ada,ketika belajar memandu selama 8 jam.Pelbagai cikgu yang dapat ditemui.Ada yang memahami,cepat marah,baik,sporting,kelakar.Paling aku suka dengan cikgu yang mengajar untuk kali pertama dan terakhir.Kedua-dua cikgu tersebut memahami.Setelah selesai belajar memandu,tiba giliran untuk Pra test,disebabkan menjadi orang pertama yang di uji,aku gagal untuk membuat balancing dengan baik.Aku pun keluar dari kereta dan menunggu sehingga pelajar lain habis.Atas budi bicara cikgu yang menjadi penguji,aku diberi peluang sekali lagi untuk mencuba membuat Pra test tanpa membuat bayaran.Dan kali kedua aku berjaya dengan jayanya.Tiba ujian dij…

1 bulan

Rasa lama sungguh tak menulis blog.Hampir sebulan rasanya.Macam-macam perkara yg tak dapat dicoretkan di blog.Maklumlah,sibuk dengan perkara lain.Hanya sempat membaca blog rakan-rakan lain.Memang banyak yg nak ditulis.Mulakan dengan pekerjaan.Sudah hampir 2 bulan bekerja di kedai buku tersebut.Banyak perkara yang dipelajari disana.Semuanya tentang bukulah yang pasti.Gaji pertama pun sudah dapat.[bukan gaji pertama,gaji pertama time PUM dulu].Dan pelbagai ragam customer yg perlu dilayan.Maklumlah,position disana Customer Service Asst.Ramai jugak rakan-rakan sekolah rendah yang aku jumpa.Selalunya mereka yang menegur aku,bukannya tak nak tegur,takut salah org pulak nanti. =] Sekolah menengah pun ada jugak.Dah blurr nak tulis.Kekok pun ada.Itu saja untuk entry kali ni


p/s : sebenarnye nak letak gamba..tapi dah hilang la[mati kne marah dgn boss]