Posts

Showing posts from January, 2011

Suai kenal BLOGGER BARU : Edisi Februari ..

Image
Pendapat anda tentang www.1tube.my    - Satu kemajuan untuk Malaysia sebab berjaya buat web untuk video sharing yang mirip youtube.Walaupun masih versi beta,harap makin ramailah yang guna laman web tu.Apa-apa pun salute untuk founder web tu.
DUNIA BLOG DI MALAYSIA SEMAKIN MENARIK KERANA kebanyakkan rakyat Malaysia telah menceburkan dalam bidang blogging sebab tahap penembusan jalur lebar pun semakin meningkat.Selain tu,kita boleh tahu pendapat orang Malaysia tentang isu semasa sebab diaorang mesti akan tulis tentang isu semasa dan bagi pendapat tentang isu tersebut.Blogging pun boleh buat kawan sebab bila kita baca orang tu punya blog,dan banyak entry yang menarik,so kita mesti tertarik dengan blog diaorang dan follow sebab nak tau apa entry seterusnya.Banyak komuniti untuk blogger dah sekarang dan kita boleh join komuniti tu untuk promote blog sambil tambah kawan.
p/s : ni dah kali kedua syuk join ben ashaari punya event..

Hikayat Merong Mahawangsa @ The Malay Chronicles : Bloodlines

Image
Filem bersejarah Melayu yang diterbitkan oleh KRU Studios untuk pasaran antarabangsa dengan tujuan memperkenalkan sejarah dan kebudayaan Melayu kepada mata dunia. Filem epik ini jelas diadaptasi dari prosa Hikayat Merong Mahawangsa yang meriwayatkan sejarah terawal kerajaan Kedah.Filem ini diarahkan oleh Yusry KRU dan menelan belanja kira-kira 8 juta.Filem ini akan dikeluarkan dalam 2 versi dimana untuk pasaran Malaysia,70% dialog dalam Bahasa Melayu dan untuk pasaran antarabangsa 70% dialog dalam Bahasa Inggeris.Filem ini dijangka akan ditayangkan di seluruh Malaysia pada bulan Mac 2011 dan dijangka akan ditayangkan ke lebih 60 buah negara.

Trailer filem Hikayat Merong Mahawangsa





Amacam?Gempak tak filem ni.Syuk rasa memang superb lah filem ni.Setanding filem epic Hollywood la jugak.First time tengok trailer,memang kagum sangat-sangat.Sesungguhnya KRU memang berani ambil risiko untuk buat filem yang sangat luar biasa jika dibandingkan dengan filem-filem Malaysia yang lain.Salute untuk…

Dream High

Image
Buat peminat artis kpop,ada drama terbaru yang ditayangkan kat KBS World.Artis yang berlakon dalam drama ni kebanyakannya penyanyi kpop yang famous seperti 2PM,Miss A,IU dll.

Taecyon 2PM sebagai Jin Gook

WooYoung 2PM sebagai Jason


Eunjung T-ara sebagai Yoon Baek Hee



Suzy Miss A sebagai Gu Hye Mi

IU sebagai Kim Pil Sook
Kim Soo Hyun sebagai Song Sam Dong
 Kalau dekat korea,drama ni baru episod 7,kira baru jugaklah drama ni,ganti drama Marry Me Merry!Drama ni boleh dikatakan Glee korean version sebab diaorang ada jugak nyanyi-nyanyi macam dalam cerita Glee.Memang bestlah cerita dia,producer drama ni pun hebat.JYP dengan Bae Young Jun.OST drama ni pun best jugak.Download kat website ni.So,untuk die hard fan artis kpop bolehlah menambahkan minat korang semua untuk drama baru ni.

Nak tengok online?kat sini,sini pun boleh jugak.

Tell Me Your Wish versi Dream High!!

BEN ASHAARI BLOG

Image
Selalunya update blog dalam 3 kali seminggu,disebabkan kekangan WiFi dekat kampus.So,tak dapat selalu update tapi syuk try untuk memperbanyakkan entry kat blog ni..masuk entry kali ni baru 69.agak sikit la entry.
Berminat nak masuk blog list ni sebab nak ramai kawan blogger + boleh la tambah follower.yang mana-mana blog yang lawa,boleh dijadikan ilham. =]
Sekiranya blog syuk ni famous,boleh la jadi contoh [rasenye] kat orang lain supaya menceburkan diri dalam bidang blogger ni.Boleh ajak kawan-kawan,sebab dah ada pengalaman kan.
Itu je kan..hehehe

Pelat

Image
Salam semua...


Hari ni nak cerita sikit pasal Pelat atau dalam English Lisp.Pelat yang nak cerita ni bukan loghat tapi pelat yang seseorang tu tak boleh sebut sesuatu huruf.Selalu pelat ni memang semula jadi,tak semua manusia kat muka bumi ni pelat.Sesetengah orang je yang pelat.Ada banyak jenis pelat sebenarnya tapi tak tau sangat pasal jenis-jenis pelat.Pelat ni selalunya seseorang tu tak boleh sebut sesuatu huruf dengan jelas.Huruf yang common ialah huruf S dan R.Maybe disebabkan lidah pendek,so sebutan kurang jelas.Agak susah jadi orang pelat sebab selalu jadi bahan ketawa.Hakikat.Tapi pelat ni bukan satu kekurangan untuk sesorang tu sebab salah satu contoh lecturer syuk pun pelat jugak,still dia boleh jadi lecturer and lecturer English pulak tu.So,bukan satu halangan pun sebenarnya.Tergerak nak buat entry ni sebab lecturer English tu yang tiba-tiba cakap pasal pelat time kelas.Dia tak malu pun nak cakap yang dia tu sebenarnya pelat.Kagum sangat sebab nobody perfect right?Setiap in…

Karnival Pengajian Tinggi Negara 2011

Image
Siapa tahu tentang karnival ni?Untuk pengetahuan semua,karnival ni dah diadakan sebanyak 6 kali dan tahun adalah kali yang ke-7.Karnival ni membuka tirainya di Terengganu pada 14-15 Januari di Terengganu Trade Centre (TTC),Kuala Terengganu,Terengganu.Karnival ni bertujuan untuk mendedahkan pelajar lepasan SPM terutamanya tentang pengajian tinggi.Sebab tu slogan karnival ni Jom Masuk U.Karnival akan diadakan di 10 tempat di seluruh Malaysia.

14-15 Januari 2011di Terengganu Trade Centre (TTC) Kuala Terengganu,Terengganu.22-23 Januari 2011di Melaka International Trade Centre (MITC) Ayer Keroh,Melaka12-13 Februari 2011di Penang International Sport Arena (PISA) Bayan Baru,Pulau Pinang.19-20 Februaridi Dewan 2020 Kangar,Perlis26-27 Februari 2011 di Suria Sabah Shopping Mall Kota Kinabalu,Sabah5-6 Mac 2011di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad SHah Kuantan,Pahang12-13 Mac 2011di PERSADA Johor Bahru,Johor19-20 Mac 2011 Permata Exhibition Hall Kuching,Sarawak.26-27 Mac 2011di Dataran Bandaraya…

Zodiak

Image
Siapa tahu zodiak tu apa?Dari sudut astronomi, zodiak dikatakan terdiri daripada gugusan buruj atau rasi bintang yang terletak disepanjang lingkaran (garisan) matahari.Nak tahu lebih lanjut tengoklah laman web ni.Semua orang tahukan ada 12 bintang semuanya.Aries,Taurus,Gemini,Cancer,Leo,Virgo,Libra,Scorpio,Sagittarius,Capricon,Aquarius dan Pieces.Tapi ramai tak tahu tentang satu lagi bintang nama Ophiuchus.Dia pun sebenarnya bintang jugak tapi telah diabaikan oleh ahli astronomi.Tak tahu pulak sebab apa.Tergerak nak buat entry ni sebab lecturer cakap ada zodiak baru.Tu yang pelik.Bila google tadi dapatlah baca sikit-sikit kat laman pasal new zodiac.Tak pasti la pulak sejauh mana kesahihan bintang yang baru tu tapi kalau betul lah ada bintang yang baru,semestinya dia pun tarikh untuk bintang pun berubahkan?

ARIES = APRIL 19 - MAY 13
TAURUS = MAY 14 - JUNE 19
GEMINI = JUNE 20 - JULY 20
CANCER = JULY 21 - AUG 9
LEO = AUGUST 10 - SEPTEMBER 15
VIRGO = SEPTEMBER 16 - OCTOBER 30
LIBRA = OCT…

Ketawa

Image
Salam semua...

Hari ni nak cerita pasal ketawa.Tahu tak yang ketawa tu sebenarnyabaik untuk kita semua.Ketawa ni boleh dikatakan sebagai satu exercise sebab aktiviti ni menggerakkan otot-otot kita.Syuk pernah tengok satu documetari pasal ketawa,diaorang siap ada persatuan ketawa lagi.Cuba bayangkan orang ramai berkumpul then ketawa ramai-ramai.Memang pelik kan?


Kanak-kanak ketawa sampai 400 kali sehari tapi bagi orang dewasa 100 sehari pun tak sampai..
Banyak sangat kebaikan ketawa ni sampai boleh dibahagikan kepada 3 kategori.
Yang pertama : Dari segi kesihatan boleh mengurangkan hormom stress boleh meningkatkan hormon yang sihat excersise perut yang bagus meningkatkan fungsi blood vessels & melancarkan pengaliran darah Yang kedua : Dari segi mental boleh menjauhkan fikiran kita dari memikirkan perasaan marah,stress ataupun perkara yang negetif hati kita bertambah senang.takde la nak dengki ni,tak suka ni la. mood kita pun akan sentiasa elok je Yang ketiga : Dari segi sosial dapat mengeratkan…

Akademi Fantasia 9

Image
Semua dah sedia maklum kan,Akademi Fantasia ni salah satu rancangan realiti tv yang ulung kat Malaysia ni setanding dengan Mentor ataupun One In A Million.Memang ramailah peminat AF kat Malaysia ni.Daripada Vince sampai Shahir,tak putus-putus peminat AF.Tapi bila tengok dekat Astro Facebook page,diaorang dah putuskan yang AF 9 ni adalah musim yang terakhir.Kenapa diaorang stop AF sedang American Idol still bertahan.Dah season 10 tahun ni tapi still on.Maybe Astro ada perancangan lain kot.Nak buat realiti tv yang lain.Siapa tahu.Audition untuk musim ni dah start dah,Astro buat 2 tempat je.Kat KL dengan Sabah.Yang menariknya,first time Astro buat audition online.Ada siapa-siapa yang teringin dah audition?Pergi laman web Akademi Fantasia ni,mana tau dapat masuk musim ni.Musim ni banyak lagu yang boleh dinyanyikan.Yang untuk perempuan antaranya :

1.    Ku Ada Kamu (Adira)
2.    Nobody (Wondergirls)
3.    Realiti Dewi (Alyah)
4.    Tolong Ingatkan Aku (Ana Rafali)
5.    Jahat (Stacy)
6.    Hati …

Berbalik Semula

Image
Salam semua.

Dah beberapa entry yang lepas ni asyik tulis dalam english je and niat di hati memang nak still nak tulis dalam english lagi,tapi macam tak ramai je org view page ni.Ke memang org tak nak view page ni pun.Buat pasal entry Saya Pelajar UiTM pun tak ramai org komen.Tapi thanks to kak puteri coz praise that entry, really appreciate it.So,decide nak buat 2 blog..1 blog dlm malay..1 lagi blog dalam english.Padahal 1 blog pun tak ter'manage',nak buat 2 blog.takpe2.usaha tangga kejayaan.Harap lepas ni ramai la org view blog ni and ramai la orang follow blog ni.Untuk blog english baru buat so belum buat ape2 entry lagi.Tapi bole la usha2 blog tu.

p/s : ok kan tuka blk dlm malay?

Saya Pelajar UiTM

Image
Blog Pilihan Malaysia

Hello =]

This is my first time join something like this.One of the reason is to get more blogger friends from this event.I proudly to tell you about my university.

Technology University of MARA or the common name is UiTM.I study at UiTM Alor Gajah,Melaka.Now,I am in Semester to and take banking course.I register there on 26 June 2010 and will took a role of diploma on early 2013. InsyaAllah.Because the schedule for study had been change for 3 semester per year,I will graduate at early 2013,if not I will graduate on the middle of 2013.

A bit information about UiTM Alor Gajah,Melaka campus :
- the number of student in the campus is about 6000+
- there are 10 faculty here. [ I am in faculty business management ]
- have a lake between the academic building and hostel
- use name of the melaka hero for hostel building [ my hostel name Tuah College ]




my classmate
the guys scenery at the lake you can put your leg in the lake the small fish will bite your finger
My memorable ex…

Back To December MV

Back to December lyrics

I'm so glad you made time to see me
How's life, tell me how's your family
I haven't seen them in a while
You've been good, busier then ever
We small talk, work and the weather
Your guard is up and I know why

'Cause the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind
You gave me roses and I left them there to die

So this is me swallowing my pride,
Standing in front of you saying I'm sorry for that night
And I'd go back to december all the time
It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing that I'd realized what I had when you were mine
I'd go back to december, turn around and make it alright and
I go back to december all the time

These days I haven't been sleeping
Staying up playing back myself leaving
When your birthday passed and I didn't call
And I think about summer, all the beautiful times
I watched you laughing from the passenger side,
Realized I loved you in the fall
An…

Astro First

Image
Astro First is the new channel that Astro provided for the Astro customer.Astro First is kind movie-on-demand service and the service is the first in Malaysia.The channel debut on 13th January 2011 on Astro Channel 480.It has SD channel and HD channel but the channel depend on the movie,if the movie have in HD,then we can choose it.

Astro First affords three key consumer benefits, which are :

Freshest movie titles as early as two weeks after their big screen debut on Astro FirstConvenience - watch the Astro First movies in the comfort of your home when and how often you want to with your family and friends. Value for money. At RM15 per movie, instead of paying RM40 to RM60 for a family of 4 at the cinemas, Astro First is truly value for money. In addition, the 32 different viewing times for each movie, gives you the convenience of watching it at your leisure, for as many times possible within 48-hours upon purchase.Right now there are 3 film wh…

Bakery King Kim Tak Gu @ Love,Bread & Dream

Image
I just finished watching a korean drama, Bakery Kim Tak Gu.It was a good drama because the story line is about family.The drama is about a guy who has a good sense of smell and the hardship to find his mother. Although the drama have 30 episode but the rating was very impressive.The first episode premier on 9 June 2010 and ranked number 6 but the other episode mostly ranked number 1.The drama also won many award in KBS Drama Award last December.For more info about the drama visit this website.I like one of the actress in the drama,named Eugene.She has acted many drama before this such as Wonderful Life,Save Your Last Dance For Me and more.But in this drama,she played an antagonist role named Shin Yoo Kyung.I was interested at the characteristic hero because he was very courageous facing his life.I like a quote in drama that says "Kindness can make someone's heart moved".Tak Gu is a happy go lucky person.Even when he is in trouble,but he keep smile and went through his li…

Anugerah Juara Lagu 25

Image
One of the most anticipated award in Malaysia comes again.The award just end just now and who would have thought that a person[Ana Rafalli] that she would beat many big name in Malaysia industry with her own song. With an information that I know,she have been pick by a company from the video that she has posted at youtube.If you want to know more about this lady,just take a look at her own blog.Congratulation to her because managed to get the first place.If you realize many of the artist use white dress for their performance.The stage was quite impressive.

Here are the winners of this award :

First Place : Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku by Ana Raffali
Second Place : Taja/Teja - Drama King by Meet Uncle Hussein
Third Place : Ajai/Sheikh Qalam - Nokhtah Cinta by Hafiz AF7
Best Vocal : Hafiz Af7
Best Performance : Faizal Tahir

All the nominees was very competitive and have done their best at the award.The interesting part when the past wi…

Like A Star [ Taeyeon & The One ]

Taeyeon - Like A Star Lyrics (English)

Where ever you are hiding
I can find you
If there were no you
If there were no you
...Then my heart would stop
Even if you don't say "Love"
I can feel with my heart
If you are here
If you are here
I don't need anything
You're my everything to me
You're my everything to me
Please shine like a star in the sky
You are my only love
Forever my only love
We love each other
All I need is you

Can it be compared with anything else
Can it be exchanged with anything else
Your love
Your heart
...Who can replace you
You're my everything to me
You're my everything to me
Please shine like a star in the sky
Please shine like a star in the sky
You are my only love
Forever my only love
We love each other
All I need is you
We will never part from each other
Anything that will hurt you
Nothing that will cause tear will happen
You're my everything to me
You're my everything to me
Let's not change
Even as time goes by
You&…

Sweet Potato

Image
Today I want to talk about Sweet Potato.I found the sweet potato interesting when I watch a korean variety show name We Got Married.In the variety show,it has a couple name goguma couple because they like sweet potato very much.Goguma mean sweet potato in korea.Back to the topic,sweet potato come from root vegetables family because the root are used as vegetables.There are many types of sweet potato such as purple sweet potato,japanese sweet potato and many more.For more info for types of sweet potato visit this website.In Malay,keledek mean sweet potato.We used sweet potato to make variety of cakes and pastries such as currypuff,keria and cekmek.


curry puff

cekmek

keria or sweet potato donuts

There many benefits of sweet potatoes in complex carbohydrates,dietary fiber,beta carotene[same as vitamin A],vitamin C and vitamin B6.For more information of the nutrition,visit this website.There also a lot of way to cook sweet potato such as boiled,baked in oven or microwave.

boiled sweet potato

ba…

Brand New Semester

Image
It's already a week since the new semester started and with sudden I was voted to become a class representative.Not vote actually but my friends randomly pick me to become a class rep.I'm not very confident with my self to take the responsibility because this is my first time to become a class rep.When I was in MJSC Pontian, I once have been selected by my friends to become a class president but I refuse to take the position because I think that I can not take the responsibility. I felt the pressure even just one week I become class rep.Maybe because beginning of the semester there are many things to settle down.I try to set my mind that I can take the responsibility and said to myself it only take about 3 month and a half for 1 semester only.I hope I can do my best to satisfy my friends and of course myself.

2010 Goes By...

Image
2010
2010 goes by and 2011 comes. What can I say about last year is it not memorable compared to the last 2 years which is 2009. 2010 left me with an unforgettable moment where the person whom I loved very much passed away on 19th of May. My grandma blew last breath at 11 o’clock in the morning. My family and I were relieved to see her go because she suffered so much for the past 1 year.


Eventhough I was relieved to see her go,but I was very sad because I was very close to her and I am the only grandson who lived with her. I felt satisfied because I managed to take care for her with my mom and my cousin for about 5 month before she passed away. I hope that her soul be blessed by Allah. Next is about my SPM result,honestly I didn’t expect that I would get that kind of result because I expect more. I will be a cheater if I say that I’m not regret and sad when I take the result but, life must go on. I accept it and I let the fate decide for myself and now I’m here. Take banking course in …