Cara Meningkatkan Kemahiran Membaca

Salam semua..


Jadikan tabiat membaca sebagai rutin harian. Baca seberapa banyak buku bahasa Inggeris, surat khabar dan majalah.Membaca seharusnya menyeronokkan, jadi pastikan teks yang anda pilih tidak terlalu terlalu sukar untuk anda.

Cari pengarang yang anda suka dan membaca semua buku-buku mereka. Dengan cara ini anda akan mendapat digunakan untuk gaya penulis tertentu dan perbendaharaan kata biasa dan tatabahasa yang mereka gunakan dan anda akan mendapati ia lebih mudah dan lebih mudah.

Tips meningkatkan kemahiran membaca.

  1. Jangan cuba memahami setiap patah perkataan.Cuba untuk memahami makna keseluruhan sesuatu ayat.
  2. Jangan terjemah sesuatu perkataan. Gunakan kamus hanya apabila sesuatu perkataan tersebut berulang dan anda masih tidak faham.
  3. Jangan hanya baca sesebuah buku kemudian melupakan buku tersebut. Anda boleh membuat review tentang buku yang telah anda baca di Goodreads.com
 Sekarang ni,aku suka tengok orang luar negara buat review pasal buku yang dia baca dan aku pun jadi berminat nak baca buku yang diaorang recommend. Kalau menulis blog digelar blogger,kalau buat blog dalam bentuk video digelar vlogger.Tapi kalau diaorang yang buat video tentang buku digelar booktuber. Aku paling minat seorang booktuber ni. Xtimay.

Comments

  1. Dah lama x baca buku selain buku teks...arghhh..masa..masa

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ak share info ni sebab dapat dari kawan :)

      Delete
  3. Replies
    1. buat lah..nnti boleh tau akak bace buku ape :)

      Delete
  4. Dah lama tak membaca..tapi saya sokong yg penting pemahaman..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Only Love Korean Drama