Posts

Showing posts from September, 2011

Artis Korea setanding artis Barat!!!

Image
Salam semua...

okay,tajuk dah gempakkan..sebenarnya tak ada gempak mana.Mungkin disebabkan muzik kpop yang semakin menjadi-jadi sekarang ni hingga tersenarailah seorang artis Korea dalam senarai artis 21 Under 21.


Carta ni merupakan artis yang berumur 20 dan ke bawah yang popular. Dan tempat ke 17 telah disandang oleh HyunA iaitu dari kumpulan 4Minute. Bagi siapa yang tak kenal HyunA ni dia ni pada asalnya kumpulan Wonder Girls tapi disebabkan masalah kesihatan,dia keluar dari kumpulan tersebut dan pada 2009,dia menyertai kumpulan 4Minute.


Wordless Wednesday : Saya Tembam

Image
Salam semua..


Samsung Galaxy S2 terjual sebanyak 10 juta unit

Image
Salam semua...

Dunia smartphone semakin popular dalam kalangan masyarakat sekarang ni. Pengguna Malaysia pun sekarang dah ramai yang guna smartphone. Dan kepada sesiapa yang minat gadget-gadget ni mesti up to date dengan gadget yang terbaru.Sekarang yang tengah laku dan panas kat market mestilah handphone Samsung Galaxy S2. Smartphone ni dilancarkan pada bulan Februari 2011 dan mula dipasarkan diseluruh dunia pada bulan Mei 2011.


Dalam hanya beberapa bulan Samsung Galaxy S2 ni boleh mencecah jualan sebanyak 10 juta unit dan yang paling menarik smartphone ni masih belum dijual di US lagi.Kalau dekat Malaysia tak payah cakaplah,memang bersepah orang jual Galaxy S2 dengan Galaxy Tab.Harga pasaran Samsung Galaxy S2 dekat Malaysia masa pertama kali dijual RM2199 dan boleh dikatakan murah berbanding Samsung Galaxy S sebelum ni iaitu RM2699.

Korean Rice Cake Dubokki

Image
Salam semua...

Siapa yang dah pernah rasa makan rice cake dari Korea atau dengan nama lain dubokgi. Bagi sesiapa yang tak tahu apa tu dubokgi tu adalah kuih beras dan selalunya dimasak dengan pes cili.


Rasa kek beras ni kenyal-kenyal dan pedas tapi memang sedap.Dalam gambar ni simple punya cara kalau nak yang lebih sikit boleh tambah sayur lagi.Siapa yang selalu tengok drama korea mesti perasan punya kek beras ni dan kalau siapa yang follow variety show We Got Married Gogouma Couple mesti lagi tahu pasal makanan ni sebab dalam satu episode tu diaorang ada masak kek beras ni.Jom tengok bahan-bahan yang digunakan.


Heartstring/ You've Fallen For Me Korean Drama

Image
Salam semua...

Dah lama tak update pasal drama korea yang terbaru. Drama Heartstring ni tak adalah baru sangat sebab drama ni sudah pun habis ditayangkan di channel MBC bulan lepas dan tak tinggi rating untuk drama ni.


Tapi kalau dekat luar negara,drama ni dapat sambutan sebab barisan lakonan yang menarik iaitu dari pelakon drama hit You're Beautiful. Terdapat 15 episode dan 1 episode istimewa untuk drama ini. Drama ni menceritakan tentang Lee Shin lakonan Jung Yonghwa seorang pelajar universiti dan mempunyai band sendiri bernama "The Stupid".Terkenal dengan dalam kalangan pelajar universiti kerana mempunyai paras rupa tetapi mempunyai karakter yang  bertentangan. Lee Kyu Won lakonan Park Shin Hye seorang pelajar universiti jurusan muzik tradisional Korea.

Tulis banyak-banyak pun serabut,so jom tengok trailer drama ni.


Good Luck Final Exam

Image
Salam semua...

Bermula 19 September ni bermulah peperiksaan akhir bagi pelajar diploma Universiti Teknologi MARA. Sekejap je rasa semester ni belajar sebab banyak sangat cuti dengan cuti mid sem,cuti raya lagi..Dah nak final.

Jadual final semester ni agak seronok sebab ada gap antara paper,tak macam last sem ada 2 paper dalam satu hari, memang menyeksakan.Dimulakan final dengan paper BEL [yeah,sem ni last amik BEL,Inysaallah] dan diakhiri dengan paper Finance.

Doakanlah agar semua paper yang diduduki oleh empunya blog ni iaitu Muhammad Syukri dapat menjawab dengan tenang dan dapat keputusan yang cemerlang.AMIN.


Kpop Chart in Billboard

Image
Salam semua..

Selangkah maju untuk music kpop sebab berjaya mendapat tempat di carta terulung iaitu Billboard.Masuk minggu ni dah 3 minggu Kpop Chart berada dalam laman web Billboard.com dan artis yang pertama mendapat num 1 adalah SISTAR dengan lagu terbaru mereka iaitu So Cool.


Lepas ni tak payah nak susah-susah cari carta kpop.Pergi je laman web billboard.Sure tak ada halang dari segi bahasa. Dan bagi sesiapa yang belum dengar lagi lagu So Cool ni jom tengok MV mereka.

KARA Third Album Step

Image
Salam semua..

Minggu yang lalu kumpulan hit dari Korea iaitu KARA yang popular dengan lagu Mister dan Jumping kembali dengan album terbaru mereka iaitu Step dan single yang pertama dalam album mereka juga bertajuk Step.Bagi siapa yang minat kpop mesti tahu tentang group ni sebab mereka ni sangat popular di Jepun dengan lagu Mister.


Album ini mengadungi 10 lagu dan album ini telah mendominasi carta-carta di Korea seperti Soribada,Melon dan Olleh.Dan lagu Step mereka memang menarik

2PM Hands Up Asia Tour in Malaysia

Image
Salam semua...

2PM yang sebelum ini telah keluar dengan album kedua bertajuk Hands Up akan mempromosikan albumnya bermula dengan Seoul,Korea Selatan pada 2 September dan akan pergi ke negara-negara Asia.


Jadual tour Hands Up mereka seperti berikut :
Taiwan - 8 Oktober 2011
China - 22 Oktober 2011
Singapore- 19 November 2011
Malaysia - 26 November 2011

Yeah..Malaysia termasuk sekali dalam tour mereka untuk kali ni.Sesiapa yang minat 2PM dah boleh kumpul duit untuk beli tiket mereka bulan 11 nanti.Rasanya ni kali pertama mereka datang Malaysia untuk buat persembahan.So,sama-samalah kita jayakan tour mereka.

Untuk pengetahuan mereka sedang giat mempromosikan single Jepun terbaru mereka iaitu "I'm Your Man"

Samsung Galaxy Note

Image
Salam semua...

 Siapa dekat sini peminat Android.Pada 1 Sepetember berlangsung acara Samsung Unpacked di Berlin,German dimana samsung telah memperlihatkan 3 gadget keluaran terbaru mereka iaitu Samsung Galaxy Note,Samsung Galaxy Tab 7.7 dan Samsung Wave 3.

Yang lain dari lain ialah Samsung Galaxy Note yang boleh dikatakan separuh tablet dan separuh smartphone.Bersaiz 5.3 inch dan menggunakan OS 2.3 Gingerbread dan yang paling menarik sekali smartphone tersebut didatangkan dengan stylus.



Amacam,cun tak.memang nice betul smartphone ni.Walaupun agak besar,tapi memang sekarang ni tablet pun dah laku,so tak ada masalah kalau guna besar-besar pun.Bagi sesiapa nak tengok macam mana smartphone beroperasi,jom tengok video ni..

Smartkan,siap ada pen boleh cut gambar lagi,kira macam HTC Flyer lebih kurang tapi up sikit.Sesiapa yang tak nak tengok video ni boleh tengok infographic kat bawah ni..

U-Kiss Second Album "Neverland"

Image
Salam semua...

Kumpulan U-Kiss kembali dengan album terbaru yang bertajuk Neverland selepas mengeluarkan single balada mereka iaitu 0330.Album ini mempunyai 13 lagu dan lagu yang akan dipertaruhkan ialah lagu Neverland untuk kali ini.


01. Intro
02. Neverland
03. Baby Don't Cry
04. Someday
05. Take Me Away
06. On The Floor
07. Friend's Love
08. April Story
09. Obsession
10. Top That
11. Tell Me Y
12. Let's Meet Again

Mereka sudah pun mengeluarkan MV untuk lagu Neverland dan memang best tarian dan lagunya.Sesiapa yang belum tengok lagi MV mereka,jom tengok.