Korean Rice Cake Dubokki

Salam semua...

Siapa yang dah pernah rasa makan rice cake dari Korea atau dengan nama lain dubokgi. Bagi sesiapa yang tak tahu apa tu dubokgi tu adalah kuih beras dan selalunya dimasak dengan pes cili.


Rasa kek beras ni kenyal-kenyal dan pedas tapi memang sedap.Dalam gambar ni simple punya cara kalau nak yang lebih sikit boleh tambah sayur lagi.Siapa yang selalu tengok drama korea mesti perasan punya kek beras ni dan kalau siapa yang follow variety show We Got Married Gogouma Couple mesti lagi tahu pasal makanan ni sebab dalam satu episode tu diaorang ada masak kek beras ni.Jom tengok bahan-bahan yang digunakan.




Satu peket kek beras [boleh didapati di mana-mana pasaray AEON]

Pepper paste [pun boleh didapati ditempat yang sama]

Itu je yang diperlukan untuk masak biasa-biasa.Macam maggi jugak,kalau nak yang up sikit tambah sayur dan lain-lain.Tapi bagi sesiapa yang tak nak masak bolehlah try makan di restoran Korea tapi restoran Seoul Garden tak ada,yang ada food court dekat Pavillion.Silalah cuba bagi yang teringin mencuba =]


p/s : ni akibat pengaruh Korea kuat =p

Comments

  1. wah sedapnye.tp nak masak sendiri tak pandai.mmg slalu tgk dlm cite korea diorg makan panas2..adus merembes air liur.

    btw, salam kenal. da folow blog ni :)

    ReplyDelete
  2. Sha suka juga tengok makanan diorang ni. tapi resipi kat malaysia ni tak ada lagi yang buat macam tu. maksud sha, chef kat malaysia belum bagi resipi Korea.

    Nampak diorang makan macam sedap je kan?

    BTw, Syuk, cantik la template baru. Easy on eye. bila tukar ni?

    cuma rasanya kalau tulisan tu besar sikit, lagi senang nak baca. Hehe~ jangan marah, sekadar cadangan.

    P/s: sape edit? Sepupu lagi ke? Siapa sepupu, nak berkenalan boleh? haha~ gataii.

    ReplyDelete
  3. waaa tak perna makan.....tapi nak makan juga.....nanti sya suruh mak sya watkan.....untuk sya hehehe....tq maklumatnya ye.Ini kali pertama sya datang ke blog ini. Mantoplah blog ini...suka sangat...


    upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!...c`ayob follow sini 

    Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

    http://cayob.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. cik asam jeruk : simple je masak dye..sebab instant..macam masak maggi je.. =]

    sha : tau takpe..nmpk macam sedap je dorang makan..hehe.baru je tukar,tapi cam berat sikit lah.em.tuka sendiri sepupu dah masuk u.hehe. dye ade blog gak tapi dah tak update.

    c ayob..terima kasih.takde lah mantap sgt pun.biase2 je.huhu.

    ReplyDelete
  5. hehehe..teringin jugak nak makan tapi halal ke ekk..takut jugak nak try makan makanan negara lain..tapi teringin..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang beras je rasanye..so takde pape..

      Delete
  6. tp wat sndiri xleh ka yg benda dlm paket mcm xlalu ja ada halal jakim ka??

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la bole buat sendiri ke tak..gune basic ingredient...

      Delete
  7. tp wat sndiri xleh ka yg benda dlm paket mcm xlalu ja ada halal jakim ka??

    ReplyDelete
  8. senang jer wat kuih nie... cuma guna tepung beras, garam and air sikit.. kukus sekejap pastu uli sampai jadi doh.. kalo nak kenyal, kene uli lama sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai nak uli2 ni.beli je kat jusco.hehe

      Delete
  9. macam mana nak tahu yg ianya ada tanda halal ataupun tidak ?

    ReplyDelete
  10. memang tgh cari resepi nk buat rice cake ni......tp yg ni halak ke x???! ( kempunan nk mkn rice cake :'-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. halal..sebab ingredient memang berunsurkan beras je.yang merah2 tu just paste.macam cili je.

      Delete
  11. insyaAllah halal kot nah...sbb care nak buat rice cake tu juz beras air n garam je..peh tu paste tu pulak...tepung beras n cili..emmm..eheee...nak tnye..aeon ke aeon big ey?

    ReplyDelete
  12. mcm sedap jer . nak juga try nanti ...

    ReplyDelete
  13. thanks alot, mmg tgh rsa nk mkn..... krnye mmg ad dkt pasraya
    aeon ye???/

    ReplyDelete
  14. hai.. singgah sini intai makanan Korea. Best nye!! Oh ye jemput singgah my blog. :)

    awansamudera.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Subway Pertama di Melaka