Divergent by Veronica Roth

Salam semua..

Disebabkan aku ni sedang berkerja part time kat kedai buku. Mestilah selalu update pasal buku. Aku ada terbaca satu buku ni.Buku tu lebih kurang macam Hunger Games sebab storyline buku tu fantasi. Ni tajuk bukunya Divergent.


Sinopsis ni tentang seorang remaja perempuan yang perlu memilih kehidupan dia selepas umur 16 tahun.Ada 5 pilihan yang dia boleh buat.


Secara am nya, ada 5 kumpulan iaitu Abnegation (tidak mementingkan diri sendiri), Erudite(terpelajar), Dauntless (Berani), Amity (aman) dan Candor (Jujur). Ceritanya macam ni,ada sebuah tempat ni diasingkan penduduknya mengikut ciri-ciri yang ada dalam diri masing-masing. Dan cara mereka hidup pun berdasarkan ciri-ciri mereka dan bagi setiap kumpulan pakaian mereka juga mengikut kumpulan.

Macam Dauntless(Berani) pakaian dorang hitam.


Kalau Abnegation(tidak mementingkan diri sendiri) warna kelabu.



Selanjutnya pergi web ni.

Sambung cerita,perempuan tu kena pilih tapi akhirnya dia termasuk dalam golongan Divergent iaitu mempunyai 3 ciri dalam diri dia.Yang selanjutnya bacalah sendiri.Kalau aku tulis memang lagi panjang.

Yang korang mesti tahu buku ni ada sequel yang bertajuk Insurgent sebab buku ni trilogy.Dengar cerita buku ni pun nak adaptasi filem macam Hunger Games jugak.Kalau ada mesti best.

Comments

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Only Love Korean Drama