Korean Movie : The Way Home

Salam semua...


Filem The Way Home ni merupakan sebuah filem .Filem ini mengisahkan tentang seorang nenek yang tinggal jauh di pedalaman dan mempunyai seorang anak perempuan yang tinggal dibandar.Anak perempuannya telah menghantar anaknya kepada neneknya untuk dijaga buat sementara waktu.Neneknya merupakan seorang yang bongkok,mempunyai masalah pendengaran dan mempunyai penyakit osteoporosis.

Pada mulanya,cucunya merupakan seorang budak yang tidak menghormati neneknya.Disebabkan neneknya yang tidak tahu mengenai dunia moden,dia selalu mengejek neneknya.Walaupun diejek,dikenakan oleh cucunya,dia tetap bersabar dan melayan cucunya dengan baik sekali.Melihat pengorbanan neneknya terhadapnya,dia mula belajar tentang cinta,sifat tidak mementingkan diri sendiri,berbuat baik kepada orang lain.

disebabkan osteoporosis,neneknya tidak dapat memasukkan benang ke dalam jarum.Pada mulanya,dia merengek kerana selalu disuruh memasukkan benang.


cucunya menyuruh neneknya membeli KFC,tetapi neneknya yang tidak faham tentang KFC,dia membuatkan sup ayam untuk cucunya.

dia menjaga neneknya yang sakit akibatnya dan dari situlah dia mula belajar sesuatu yang tak ternilai

mengajar neneknya menulis supaya senang menghantar surat kepadanya jika sakit

source : hancinema


Seriously,korang wajib tengok filem ni.Memang sangat touching.Even orang tu keras hati mana,rasanya boleh lembutlah bila tengok filem ni.Syuk tengok dengan family,semua meleleh tengok filem ni.Walaupun filem ni tak banyak skrip tapi maksud tu sampai kat orang yang tengok.Memang sedih,nak-nak bila nenek dengan cucu nak berpisah,lagi sedih tahap gaban.Filem ni menang banyak anugerah dan jadi hit dekat US.

Untuk sesiapa yang berminat nak tengok boleh tengok dekat youtube.


Comments

  1. mesti sedih gile citer ni..
    huhu..

    ReplyDelete
  2. huhuhu...mcm best je cter nih..nk tgk gk la nt..

    ReplyDelete
  3. citer ni sedih.....lebih2 lagi time part last tu... sedih gilerr

    ReplyDelete
  4. Klu dah jadi hit tu, kena tengok la.. mesti best, kan?

    ReplyDelete
  5. jarang tengok lelaki minat cerite camni. hahaha.

    btw. nnt aku nak try tengok. :)

    ReplyDelete
  6. korang mesti tgk..sangat menyayat hati..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Good Daughter, Hana Korean Drama