Ketawa

Salam semua...

Hari ni nak cerita pasal ketawa.Tahu tak yang ketawa tu sebenarnyabaik untuk kita semua.Ketawa ni boleh dikatakan sebagai satu exercise sebab aktiviti ni menggerakkan otot-otot kita.Syuk pernah tengok satu documetari pasal ketawa,diaorang siap ada persatuan ketawa lagi.Cuba bayangkan orang ramai berkumpul then ketawa ramai-ramai.Memang pelik kan?


                                                              Kanak-kanak ketawa sampai 400 kali sehari tapi bagi orang dewasa 100 sehari pun tak sampai..

Banyak sangat kebaikan ketawa ni sampai boleh dibahagikan kepada 3 kategori.

Yang pertama : Dari segi kesihatan
  • boleh mengurangkan hormom stress
  • boleh meningkatkan hormon yang sihat
  • excersise perut yang bagus
  • meningkatkan fungsi blood vessels & melancarkan pengaliran darah
Yang kedua : Dari segi mental
  • boleh menjauhkan fikiran kita dari memikirkan perasaan marah,stress ataupun perkara yang negetif
  • hati kita bertambah senang.takde la nak dengki ni,tak suka ni la.
  • mood kita pun akan sentiasa elok je
Yang ketiga : Dari segi sosial
  • dapat mengeratkan hubungan kita dengan kawan-kawan
  • bila kita senang hati orang lain pun suka kat kita
  • dapat elakkkan salah faham atau gaduh
Macam mana?Banyakkan.banyak lagi sebenarnya,tapi nak lebih lanjut tengok web ni..Yang paling penting sekali,ketawa ni tak perlukan duit!!!!Free-free je ketawa then kita dapat manfaat.Tak ke sangat berbaloi.Tapi kalau tengah-tengah ada majlis formal ke,cikgu tengah mengajar ke,takkan nak ketawa jugak.Masalah la tu.So,tips nak berhenti ketawa yang elok [tapi kalau buat macam pelik jugak la] untuk berhenti ketawa,tengok kuku sendiri.Tenung lama-lama kuku tu.Mesti korang akan stop ketawa.Try la.hahaha.


p/s : kawan sebenarnya yang bgi tips nak berhenti ketawa tu.nak kate elok.ntah la.cube-cube la ye. =]



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Samsung Galaxy S2 terjual sebanyak 10 juta unit