Zodiak



Siapa tahu zodiak tu apa?Dari sudut astronomi, zodiak dikatakan terdiri daripada gugusan buruj atau rasi bintang yang terletak disepanjang lingkaran (garisan) matahari.Nak tahu lebih lanjut tengoklah laman web ni.Semua orang tahukan ada 12 bintang semuanya.Aries,Taurus,Gemini,Cancer,Leo,Virgo,Libra,Scorpio,Sagittarius,Capricon,Aquarius dan Pieces.Tapi ramai tak tahu tentang satu lagi bintang nama Ophiuchus.Dia pun sebenarnya bintang jugak tapi telah diabaikan oleh ahli astronomi.Tak tahu pulak sebab apa.Tergerak nak buat entry ni sebab lecturer cakap ada zodiak baru.Tu yang pelik.Bila google tadi dapatlah baca sikit-sikit kat laman pasal new zodiac.Tak pasti la pulak sejauh mana kesahihan bintang yang baru tu tapi kalau betul lah ada bintang yang baru,semestinya dia pun tarikh untuk bintang pun berubahkan?

ARIES = APRIL 19 - MAY 13
TAURUS = MAY 14 - JUNE 19
GEMINI = JUNE 20 - JULY 20
CANCER = JULY 21 - AUG 9
LEO = AUGUST 10 - SEPTEMBER 15
VIRGO = SEPTEMBER 16 - OCTOBER 30
LIBRA = OCTOBER 31 - NOVEMBER 22
SCORPIO = NOVEMBER 23 - NOVEMBER 29
OPHIUCHUS = NOVEMBER 30 - DECEMBER 17
SAGITTARIUS = DECEMBER 18 - JANUARY 18
CAPRICORN = JANUARY 19 - FEBRUARY 15
AQUARIUS = FEBRUARY 16 - MARCH 11
PISCES = MARCH 12 - APRIL 18

Memang agak lari dengan yang lama punya tarikh.Kalau ikut yang baru,syuk punya bintang akan jadi Taurus,bukan lagi Gemini sebab 6 Jun birthday syuk.Tapi walaumacam mana pun bintang ni ubah,kita tak boleh percaya dengan ramalan yang keluar dekat paper or kat mana-mana je.

Kalau ikut zodiak cina pulak,dia ikut haiwan.Ada 12 haiwan semuanya.Tapi yang ni tak ikut tarikh,dia ikut tahun lahir kita.



  1. Tikus
  2. Lembu
  3. Harimau
  4. Arnab
  5. Naga
  6. Ular
  7. Kuda
  8. Kambing
  9. Monyet
  10. Ayam
  11. Anjing
  12. Khinzir
Untuk yang lahir 1992,dia tahun monyet.Sama dengan syuk.Tahun ni,2011 tahun arnab.Yang lain-lain tu kalau tak tahu google lah ye.So apa korang punya zodiak?

p/s : entry ni mcm berterabur sikit rasenye.sory.

Comments

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Subway Pertama di Melaka