Pelat

Salam semua...

Hari ni nak cerita sikit pasal Pelat atau dalam English Lisp.Pelat yang nak cerita ni bukan loghat tapi pelat yang seseorang tu tak boleh sebut sesuatu huruf.Selalu pelat ni memang semula jadi,tak semua manusia kat muka bumi ni pelat.Sesetengah orang je yang pelat.Ada banyak jenis pelat sebenarnya tapi tak tau sangat pasal jenis-jenis pelat.Pelat ni selalunya seseorang tu tak boleh sebut sesuatu huruf dengan jelas.Huruf yang common ialah huruf S dan R.Maybe disebabkan lidah pendek,so sebutan kurang jelas.Agak susah jadi orang pelat sebab selalu jadi bahan ketawa.Hakikat.Tapi pelat ni bukan satu kekurangan untuk sesorang tu sebab salah satu contoh lecturer syuk pun pelat jugak,still dia boleh jadi lecturer and lecturer English pulak tu.So,bukan satu halangan pun sebenarnya.Tergerak nak buat entry ni sebab lecturer English tu yang tiba-tiba cakap pasal pelat time kelas.Dia tak malu pun nak cakap yang dia tu sebenarnya pelat.Kagum sangat sebab nobody perfect right?Setiap insan ada kekuatan dan kelemahan masing-masing.Ramai orang yang famous ada lisp,tapi diaorang still boleh berjaya.Contoh,Joe Jonas Brother.



Nak tahu macam mana nak mengatasi masalah pelat,boleh visit web ni.Dia ada list lagi senarai orang yang famous tapi ada lisp.




p/s: don't making fun of people who have a lisp!!!

Comments

  1. errr....jap...aku teringat lagi satu lecturer kita....hehehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Samsung Galaxy S2 terjual sebanyak 10 juta unit