Tae Ho.Kisah Kanak-Kanak yang Kurang Upaya

Salam semua...

[serious gambar ni boleh buat orang touching]

Kisah ni dapat dari kawan sebab dia kongsi video ni kat facebook.Nama kanak-kanak ni Yu Tae Ho berumur 11 tahun dan tidak mempunyai kedua-dua belah tangan tetapi masih mampu menjalani kehidupan dengan tabah.Kisahnya mendapat perhatian ramai apabila salah satu saluran TV di Korea menayangkan dokumentari tentang kehidupan seharian dia,bagaimana dia mengatasi masalah walaupun tidak mempunyai kedua-dua tangan.


Bagi yang rasa macam video ni panjang sangat,meh syuk ringkaskan.Dokumentari ni cerita pasal kehidupan harian dia,macam mana dia makan,dia tukar pakaian tanpa meminta bantuan orang.Dia ada seorang adik lelaki yang berumur 8 tahun[gambar di atas].Disebabkan kekurangan yang dialami,Tae Ho kerap jatuh sakit.Ada satu ayat yang dia cakap ketika dia demam "Saya ada leher,saya ada perut".Maknanya walaupun dia tak ada tangan tapi dia tetap ada yang lain..

Video kat bawah ni pulak tentang buah hati yang dia jumpa dekat sekolah.Walaupun Tae Ho kurang upaya tetapi budak perempuan ni tetap suka kat dia.This is what we call TRUE LOVE =]




p.s : jadi hargai dan bersyukur dengan apa yang kita ada sebelum terlambat.Jadikan cerita ni sebagai motivasi untuk kita semua..

Comments

  1. sweetnye gurl tu.. *okey..aku ulang balik...
    hehehe... :')

    ReplyDelete
  2. thankz for sharing...
    baru 8 tahun dah pandai berdikari..
    pandai si kecik nie..
    anugerah Allah yang bernilai
    =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Good Daughter, Hana Korean Drama