Siapa ada mysophobia???

Salam semua...


Siapa tahu apa tu mysophobia?Bagi siapa yang tak tahu mysophobia merupakan salah satu phobia yang terdapat dalam keluarga phobia. Mysophobia merupakan ketakutan yang tidak normal atau kebencian kepada pencemaran atau perkara yang tidak bersih.


Kalau ringkas lagi orang yang ada mysophobic ni seorang yang pembersih.Dan teratur,dia tak boleh tengok benda yang kotor.Perkara yang biasa terjadi kepada orang yang mempunyai phobia ni ialah dia akan mengigil,berpeluh atau menangis.(ni untuk yang tahap serius punya phobia)



Habit orang-orang yang menghidap phobia ni akan selalu bawak dan guna sanitizer. Tak menggunakan tandas awam kecuali dalam kecemasan, berkongsi makanan ataupun menaiki kenderaan awam.


Bukan nya tak bagus phobia ni,bagus sebab penyakit ni menjadikan kita seorang yang pembersih tapi tak lah sampai tak boleh guna public toilet semua.Ada yang tak baik jugaklah


Itulah sedikit sebanyak tentang phobia terhadap kekotoran.Macam mana,ada sesiapa yang mempunyai symptom mysophobia ni???

Comments

  1. aku pon xtau aku phobia kat benda ape ek.. lom dpt kenal pasti lagi.. tp pasti ada kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure pulak setiap orang mesti ade phobia ke tak. :)

      Delete
  2. sy is one of this phobia . . .
    because i think hygiene is my authority :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hygiene is important..tapi jgn phobia smpai tahap tak boleh naik public transport..

      Delete
  3. Salam bro.
    Terus terang aku ni noob bab blogging
    Lampiran komen ni adalah satu usaha aku utk berinteraksi dengan komuniti blog Malaya
    Aku ada baca entry sapa ntah cakap blogwalking adalah amat bagus untuk diamalkan

    Dulu aku ada kawan yang phobia jenis macam ni jugak la
    Tapi lepas dia join aku satu projek pertanian, tak sampai setahun dia dah normal
    Dulu nak pegang tanah/pokok2 pon pakai glove haha

    Btw, cool blog bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dengan BW bole dapat berinteraksi dgn blogger yg lain pun..

      Memang boleh diubati kalau org tu jenis yang senang nak ikut sesuatu perkara tu..thanks for the compliment.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Good Daughter, Hana Korean Drama