Korean Wave : Melanda Malaysia Jugak!!!

Salam semua...

Hari ni nak cerita sikit pasal korean wave.Rasanya belum terlambat nak cakap pasal korean wave ni kat Malaysia still lagi masih hangat dengan korean wave ni.Korean wave ataupun korean fever ni dah wujud awal 2000.Korean wave ni sampai kat Malaysia dengan drama Winter Sonata yang pernah ditayangkan kat TV3 kalau tak silap 2004 dan penonton yang tengok drama tu cecah 1.3 million untuk setiap episode.Sejak tu lah stesen TV lain pun ambil drama korea jugak.Banyaklah cerita korea yang dah tayang kat Malaysia ni Autumn In My Heart,Full House dan lain-lain.Astro pun start ambil KBS World tahun 2007 dan yang paling latest One HD dari SBS.
permulaan korean wave kat Malaysia




Masih dengan korean wave dan ditambah sekarang dengan kpop,lagu-lagu korea pun sekarang disukai ramai kat Malaysia ni,tengoklah sambutan konsert yang dibuat baru-baru ni 4minute,Beast dengan G.Na datang,sikit punya ramai lagi yang turun semata-mata nak tengok diaorang buat performance.Walaupun tak berapa nak faham bahasa korea tu,ada jugak yang boleh hafal lirik lagu tu.Artis-artis korea ni kira setanding artis Hollywood kan?Tengoklah Wonder Girls,first Korean Group artis yang dapat masuk carta Billboard Hot 100 dengan lagu Nobody.Super Junior,memang sangat famous kat  Malaysia ni.Ada pendapat kata,artis korea ni berjaya sebab diaorang berani buat group gergasi,maknanya ramai ahli dalam 1 group tu.Mungkin tu salah satu sebab diaorang boleh pergi international.





 2pm

 Shinee

 Super Junior



 
 Girls Generation

Wonder Girls
Sekarang ni Era.fm dah pun buat slot untuk lagu Asia kan?Banyaklah lagu korea yang boleh kita dengar sekarang kat radio.Dari lagu yang lama,sampai lagu latest diaorang putarkan.So,tak payah risau untuk sesiapa yang nak dengar lagu lagu korea.Era.fm siap buat carta video hot k-pop lagi kat laman web diaorang sebab korean wave ni dah pun merabak kat Malaysia ni.


Syuk start minat ni time KBS World ada kat Astro,start daripada tu memang selalulah bukak KBS je,drama & movie korea kat rumah berlambak-lambak sampai tak tertengok,tak taulah sebab apa suka tengok drama dengan movie korea ni.Maybe sebab jalan cerita kot.Kalau kpop pun syuk layan,2pm,2am,wonder girls,girls generation & semua yang bestlah.Selalu sangat tengok music bank tu,banyak dah lagu korea kat dalam lappy ni.Lepas dah suka semua benda,terasa nak pergi Korea pulak,tapi duit masih tak mencukupi nak melancong kat sana.Tak tau la bila tu.

p/s : saje je nak share pasal korean wave ni,info kepada mereka yang tak tahu..   =]

Comments

  1. Pelangi pun salah sorang demam korea nieyh;DD
    asyik sangat melayan drama korea dr melayan drama melayu.
    eheeee=)

    ReplyDelete
  2. Hahahha...Rasanya semua negara dah landa demam Korea Wave ni tow. If tengok vids dekat youtube, even orang english pun ada yang hafal step menari tu + menyanyi sekali. HEbat, hebat!!!

    Mar pun selalu jugak tengok drama-drama n show dekat KBS. Xrugi!!! Semua show yang involve artis sangat best!!!Especially 2 Days and 1 Night, Qualifications Of Men and LEt's Go Dream Team!!! =D

    ReplyDelete
  3. pelangi : drama korea senang nak cari kat internet..kalau drama malay miss,susah nak cari
    mar : tau takpe..show tu best sebab artist involve..2 days 1 night dengan oh my schoo..huhu..

    ReplyDelete
  4. aku minat drama korea but x banyak masa nak menonton..sob3x

    New Entry : Makanan Dan Minuman Paling Menyelerakan

    ReplyDelete
  5. korean wave senang melanda..cehh,,fie salah sorg fan dye..darpd movie kew lagu semua full suda ~ always update ! bkn ape..cter dorg best..lagu pulak,,genre music yg senang diterima and mudah cacth up la..dgn tarian dorg..mmg mantop ! 5 star ! haha

    ReplyDelete
  6. I <3 Korea. Btul2. Skang tgh duk demam korea. Seyes best cite dia. Actress dy handsome n pretty one. Lagu pulak sgt best dan dancing mantap. ;-)

    ReplyDelete
  7. yeay! nak follow.sbb ada psal korea. haha. tak logik3. ish3. jgn banned sya tau. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Korean Rice Cake Dubokki

Samsung Galaxy S2 terjual sebanyak 10 juta unit